Verloren in “veelheid”

…je kunt je niet inbeelden mama wat je allemaal ziet op feestjes zegt mijn puberdochter, die zichtbaar moeite heeft om om te gaan met verveling na de examens, de feest-afscheidsweek en nu het zwarte gat en twee dagen haar vrienden niet zien…

Heb je last van het zwarte gat vraag ik? Huh? Het zwarte gat komt na een intense periode van bezig zijn dan weet je niet wat te doen met je vrije tijd…

Wat ik daarover geleerd heb zeg ik is om je niet te diep laten zakken in dat gat. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal van ik tel niet meer mee, ik verveel mij, ik neem mijn toevlucht tot allerhande compensaties, en voel je je slecht en niks waard.

Belangrijk is om je niet helemaal te laten zakken maar de stilte en “het niets” even af te wachten met veel mildheid voor jezelf.

Of heb je last van Fomo vraag ik haar? Huh? Fear of missing out… ik vertaal haar dat het betekent dat je altijd het gevoel hebt dat je iets mist. Maar dat je zo vooral het leven hier en nu mist en connectie met de plek waar je nu bent. Ze luistert.

Ik heb veel dingen laten schieten zegt ze.

Ik heb HET feestje van het jaar gemist blijkbaar…

Wat deden ze dan? Veel volk, veel gedronken, ze zijn op verschillende plekken geweest, uiteindelijke werd er vandalisme gepleegd.

En waar was jij? Ik koos om met een vriendin naar een klein feestje te gaan.

Wel fijn dat je tijd stak in je vriendschap met haar, zeg ik, je ziet haar niet vaak. Ja dat is waar…(oef…fomo ontmijnd)

Amai, jongeren hebben het precies moeilijk om met hun emoties om te gaan dat ze zo onrustig zijn…?

Je kunt je niet inbeelden wat er allemaal op feestjes gebeurt, mama zegt ze. Drugs, alcohol…

Weet je wat ik de grootste uitdaging vind en zelf ook, zeg ik? Om met die veelheid om te gaan.

Er is heel veel eten overal, heel veel alcohol, heel veel sex, heel veel drugs, heel veel feestjes, heel veel prikkels. Omgaan met die veelheid is een echte uitdaging…om niet in de veelheid te trappen want dat kost veel energie om het daarna weer recht te trekken.

Als je in die veelheid trapt dan moet je misschien met overgewicht afrekenen, of erger met een verslaving, of met slechte schoolresultaten of een slechte relatie met je ouders, of erger met politie en kost het veel energie om je terug “met het leven” te verbinden.

Want daar gaat het om, je met het leven verbinden.

Wat is dat? Energie steken in het uitzoeken wat jou gelukkig maakt. Iets zoeken wat bij je past, dingen uitproberen, je vervelen en ineens ideeën krijgen om iets te doen. Je eigen ding blijven doen in die veelheid.

Zoals mijn kast leegmaken om mijn schoenen erin te zetten?

Ja zoiets ❤️


Deel op