1 – 11 november: “Some traditions may never die”

Papa vertelt de nieuwe generatie dat hier oudstrijders begraven zijn en dat we de gruwel van de oorlog nooit mogen vergeten.
Weten wij eigenlijk dat WO I en II een catharsis was van extreem gedachtengoed? Het doet me angstaanjagend denken aan nu.

Overal in Europa en daarbuiten wordt angstvallig naar manieren gezocht om “onze materiële welvaart” te kunnen bewaren. Mensen zijn angstig en dat werkt demagogie en populisme in de hand. Er zijn meer en meer rattenvangers van Hamelen. Welk lied wordt gespeeld? Nationalistische trekjes en zwart-wit ideologieën.

Wie is de doelgroep? Wij, de drukke ratten in de ratrace.
De spiegel is er: natuur en aarde reageren volop op onze ongebreidelde welvaart en over-consumentisme. Hoeft het nog gezegd…Vooral mensen die dichtbij de natuur leven voelen dit sterk aan en schreeuwen het uit.
De Westerse werkende mens reageert verdoofd.
Er zijn ook veel belanghebbenden bij overconsumptie.

Dit verlangen is onstopbaar tenzij politici en ondernemers, behoeders van onze échte welvaart worden.
Voor klimaatstudies is het te laat. Die zijn nu al werkelijkheid. Klimaatvluchtelingen en welvaartszoekers die naar het Westen komen dus ook.
Mensen zullen nóg banger worden en nog een grotere nationalistische welvaartsreflex krijgen.
TOT het deksel van het vat vliegt, TOT het potje overkookt.
Weten wij dit wel?

Ik weet dit, ik voel dit, ik droom dit helaas, en daarom was ik blij met deze reminder, op 11 november op het kerkhof.
Oorlogen mogen nooit vergeten worden. Elke oorlog heeft een ander gezicht. We hebben lessen te leren, zodat wij niet meer herhalen wat tweemaal gebeurde.

#liefdeinbalans#afentoeserieusmagook


Deel op