Survival deel 2: kijk naar de positieve intentie

Ben zo blij met alle beschouwingen over een mogelijke transformatie, die passeren in de media. Over wat deze quarantaine kan betekenen voor ons als mens, als mensheid. Als we daarover durven reflecteren, dan nemen we afstand van de storm van Corona “facts and figures”. Die zijn er helaas, dat is een realiteit. En zoals elke vorm van bewustwording, hebben we afstand nodig om niet alleen het verdriet, maar ook om de positieve intentie van dit virus te zien. Dat is niet evident in de combinatiearbeid waarin we zitten.

Kijk als toeschouwer en blijf in het oog van de storm. Persoonlijk kijk ik naar het Corona virus als ‘een beweging’ van een levend systeem, van onze aarde.

Wetenschappers durven eindelijk meer van zich te laten horen, én worden eindelijk terug gehoord. Ze waarschuwen ons. Dit virus is een gevolg van de doorgedreven economische ontwikkeling van de mens. We putten al onze eco-systemen uit en dit virus is één gevolg, naast vele andere uitputtingsverschijnselen.

Wat is de positieve intentie van deze spiegel? Graag lees ik dat we niet terug willen naar “business as usual”. Het kan toch niet dat we terug over de kleuren van een regeringsvorming gaan spreken, hoor ik ook.. goede intenties allemaal…. . Hopelijk blijft het lang hangen.

De positieve intentie van dit virus lijkt me duidelijk. Het maakt ons nederig, het maakt de mens duidelijk dat de natuur heerst en dat wij er onderdeel van zijn. Dat wij geconnecteerd zijn. Dat we haar te respecteren hebben. Afstand nemen geeft ons inzicht dat onszelf overstijgt. Door zo te kijken kunnen wij onze relatie met de aarde herstellen. Als we erop ingaan…?!

Zo is het ook op kleine schaal in onze relaties. Ook al ervaren we stress en wordt de communicatie scherper. Hoe blijven wij geconnecteerd met mekaar, in ons huis of via de zoom? De positieve intentie leren zien achter ons gedrag, onze communicatie is daar een nuttig middel om uit het conflict én in connectie te blijven. Leren zien waar het werkelijk om gaat en daarop ingaan is de kunst…


Deel op