Van ploetermodel tot meer balans

Wat is het ploetermodel en hoe geraken we eruit…?
Ploeteren is gevangen zijn in allerlei “moetens” van verwachtingen van zelf, relatie en gezin, de omgeving en het werk.
We ondergaan ons leven, alsof iemand anders het zo bepaald heeft en wij het slachtoffer zijn van een strijd om ons hoofd boven water te houden. Een strijd die zich precies buiten ons afspeelt, boven ons hoofd.
Uit frustratie gaan wij ook in strijd met onszelf (eeuwig schuldgevoel, innerlijke criticus) of met mannen…(vaak met onze partner😥 of onze werkgever) of meer algemeen komen we op voor meer vrouwen aan de macht, women rule the world, the future is female…wat ergens impliceert dat mannen de boosdoener zijn…(ook al is het niet zo bedoelt, draai het gewoon om “man will rule the world… “…klinkt als oorlogstaal niet?). 
Onze mannen onderdrukken ons echt niet. Het is verloren energie. Het is niet zo dat we uit het ploetermodel geraken…

Onbewust creëren wij zelf onze ongelijkheid. We kunnen niet anders, we zijn ook niet “gelijk”.
Want de jas die ons maatschappelijk moet passen is op mannelijke maat gemaakt.
Zolang wij niet durven toe te geven dat we liever een jas dragen die ook vrouwelijk is zullen we blijven ploeteren.
Om onze emanicipatie waar te maken hebben we die jas lang gedragen. Uit noodzaak om te mogen meedoen, maar dat hoeft nu niet meer…
Of zoals Dirk Van Gerven, het mooi verwoordt: ‘Vrouwen en mannen hebben recht op een gelijke behandeling in de mate dat ze gelijk zijn, maar ook op een ongelijke behandeling in de mate dat ze ongelijk zijn.’

Om uit het ploetermodel te geraken moeten we even het pad van het “gelijkheidsdenken”verlaten.
We hebben nood aan een feminisering van de inrichting van de wereld. Niet noodzakelijk met meer vrouwen, wél meer aandacht voor feminiene waarden als duurzaam ondernemen, zorgzaamheid voor zelf, relatie en gezin, verbinding met de omgeving en de wereld… Door ons eerst bewust te worden van de maatschappelijke disbalans kunnen we de situatie rechttrekken.
Dan kunnen we gaan balanceren op alle vlakken die ons raken ( zelf, relatie, gezin, onderwijs, klimaat, politiek…) en dat is volgens mij the way out van het ploetermodel. En als het daarover gaat, dan gaan vrouwen automatisch meer willen functioneren aan de top en is de cirkel rond. En dan zijn we waar we willen zijn…

Binnenkort heel wat lezingen rond dit thema in Brussel 19 maart, 21 maart Tervuren of 4 april Hasselt, kijk op www.karenkelchtermans.be/events


Deel op